Top 10 neverovatnih čuda prirode

Galapagos Islands, Ecuador

U Tihom okeanu, ne nekih 1.000 km od južnoameričkog kontinenta, 19 ostrva Galapagosa prozvani su jedinstvenim „živim muzejem i izlogom evolucije“. Ona su inspirisala Čarlsa Darvina da napiše svoju teoriju evolucije.

Yellowstone Wyoming, Montana, Idaho

Nacionalni park Jeloustoun prostire se na površini od 8.987 km2, sastoji se od jezera, kanjona, reka i planinskih venaca. Ovaj park je centralni deo većeg istoimenog ekosistema, najvećeg preostalog skoro netaknutog ekosistema u Zemljinoj severnoj umerenoj zoni.

The Grand Canyon, Arizona

Ovaj kanjon, koji je stvorila reka Kolorado u periodu od 6 miliona godina, je 446 km dug, ima širinu od 6,4 do 29 km i dostiže dubinu od preko 1,6 km. Skoro dve milijarde Zemljine istorije izloženo je tako što je reka Kolorado isecala sloj po sloj stena.

Columbia Ice Fields Alberta, Canada

Ledeno polje Kolumbija nalazi se u kanadskim Stenovitim planinama, a obezbeđuje led za osam velikih glečera. Obuhvata oko 325 km2, duboko je 100 do 365 metara i godišnje tu padne do sedam metara snega.

The Great Barrier Reef, Australia

Veliki koralni greben je najveći svetski sistem koralnih grebena. Sastoji se od otprilike 3.000 pojedinačnih grebena i 900 ostrva koja se protežu na 2.600 km u okviru oblasti od oko 344.400 kvadratnih km. Može se videti iz orbite i predstavlja najveću svetsku jedinstvenu strukturu sastavljenu od živih organizama.

Angel Falls, Venezuela

Anđeoski vodopad je najveći na svetu slatkovodni vodopad slobodnog pada sa 979m i čistim padom od 807m. Visina vodopada je toliko velika da se voda pre nego što se približi, od udara jakih vetrova pretvori u izmaglicu.

Vredefort Dome Johannesburg, South Africa

Pre dve milijarde godina meteorit od 10km prečnika udario je u zemlju na oko 100km jugozapadno od Johanesburga i stvorio ogroman krater. Ovaj meteorit, veći od Stone planine, izazvao je udar energije od hiljadu megatona, što se danas smatra najvećim mestom udara meteora na Zemlji.

Aurora Borealis, Northern Hemisphere

Aurore su prirodni prikazi svetala različitih boja, koje su obično vidljive na noćnom nebu, naročito u polarnoj oblasti. Na severnim geografskim širinama, poznate su pod imenom aurora borealis, po rimskoj boginji zore, Aurori, i grčkom imenu za severni vetar, Boreas.

The Amazon Rainforest South America

Amazonska prašuma je vlažna širokolisna šuma u amazonskom slivu Južne Amerike. Ova oblast je takođe poznata kao Amazonija i obuhvata sedam miliona kvadratnih kilometara. Predstavlja više od polovine preostalih tropskih prašuma na svetu.

Milford Sound New Zealand

Milford Sound, najpoznatije turističko mesto na Novom Zelandu, takođe je dobilo epitet osmog Svetskog čuda od Radjarda Kiplinga. Nalazi se u okviru Nacionalnog parka Fiordland, koji je deo Te Wahiopounamu lokaliteta svetske baštine.