10 najspektakularnijih puteva za vožnju na svetu

South Island Circuit – New Zealand

Ovaj put vam pruža priliku da se provozate zemljom koja se ponosi izvanrednim pejzažima, od kojih su neki korišćeni za snimanje filmova „Gospodar prstenova“ i „Hobit“.

The Ring Road – Iceland

Ide oko celog ostrva, tako da možete videti polja lave, vulkanske kratere i ledene plave fjordove, dok se sve vreme osećate kao deo ekipe koja snima „Igru prestola“.

Highway 61 – USA

Samo jedan od potencijalnih puteva za vožnju u SAD, ovaj put od 2.300 km može biti idealan za muzičko hodočašće pošto jedan njegov deo spaja bluz zvuk Memfisa sa džez vibracijama Nju Orleansa.

Great Ocean Road – Australia

Napravljen je u sećanje na vojnike poginule tokom Prvog svetskog rata, a prolazi pored „Obale olupina“, kamenim formacijama poznatim kao Dvanaest apostola i nekoliko drugih znamenitosti.

The Road To Hana – Hawaii

Iako dug samo 109 km, sadrži šest stotina krivina, pedeset uskih mostova, kaskadne vodopade i džunglu pored puta, što je odlično za razgledanje.

The Atlantic Road – Norway

Najkraći put na listi, od samo 8,3 km, sačinjen je od osam niskih mostova, koji u mirnim uslovima pružaju šansu za fotografisanje kitova i foka.

Pan-American Highway – North & South America

Gargantuanski put od 48.000 km prostire se na dva kontinenta, kreće iz Patagonije, na najjujžnijoj tački Argentine, a završava se čak na Aljasci.

The Karakoram Highway – China/Pakistan

Zvanično najviši asfaltirani put na svetu spaja Tibet sa Pakistanom, a usput se mogu videti velike planine, plave reke i kameni tereni. Često se spominje kao „Osmo svetsko čudo“.

Gobi Desert – Mongolia

Jedina stavka na ovoj listi koja zapravo ne predstavlja put je bukvalno pustinja, ali odlična je za avanture van puteva u četiri puta četiri vozilima.

The Outer Hebrides, Scotland

Iako ovaj put ne zvuči kao najuzbudljivije mesto za avanturu, okružen je predivnim plažama, drevnim stojećim kamenjem, a tu je i puno zelenih pašnjaka.