10 najlepših zamkova na svetu

Mont Saint Michel, France

Kamenito ostrvo u Normandiji, koje se nalazi na otprilike 1 km od obale, ima samo nekoliko desetina stanovnika, ali svake godine ga poseti više od 3 miliona ljudi. Jaka plima i oseka se brzo smenjuju u ovoj oblasti, tako da povezuju i razdvajaju ostrvo od glavnog kopnenog dela svakodnevno.

Neuschwanstein Castle, Germany

Ovaj zamak je palata iz 19 veka na neravnom brdu u Bavarskoj u Nemačkoj. Palatu je naručio Ludvig II Bavarski kao odmorište, a otvorena je za javnost koja plaća odmah nakon njegove smrti 1886. Godišnje je poseti više od 1,3 milion ljudi.

Hohensalzburg Castle, Austria

Jedan od najstarijih i najočuvanijih zamkova u Evropi izgrađen je u 11. i proširen u 14. veku. Nalazi se na jednoj planini u Salcburgu. Sa svojom dužinom od 250 i širinom od 150 metara, predstavlja jedan od najvećih srednjevekovnih zamkova u Evropi.

Conwy Castle, Wales, United Kingdom

Ovo srednjevekovno utvrđenje na severnoj obali Velsa izgradio je Edvard I tokom svog pohoda na Vels u 13. veku. Ogromno ulaganje u ovaj zamak sa osam kula čini ga najskupljim od svih zamkova koje je izgradio Edvard, a takođe i najistaknutijim.

Kilkenny Castle, Ireland

Zamak u Kilkeniju u Irskoj izgradio je 1195. godine Vilijem Maršal, prvi Erl od Pembroka da bi kontrolisao mesto plićaka reke Nore i raskrsnicu nekoliko puteva. Danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Irske.

Prague Castle, Prague, Czech Republic

Jedan je od najvećih i najstarijih zamkova na svetu. Izgradnja ovog zamka započela je još u devetom veku, a dugačak je 570 metara i ima širinu od oko 130 metara. Nekada je bio sedište kraljeva Bohemije a danas je mesto iz koga vlada predsednik Republike Češke.

Bodiam Castle, England

Ovaj zamak je izgrađen u 14. veku u Istočnom Saseksu u Engleskoj. Izgradio ga je 1385 ser Edvard Dalingrig, pre svega sa namerom da brani ovu oblast od moguće okupacije francuskih vojnika tokom onoga što je postalo poznato kao stogodišnji rat.

Windsor Castle, England

Kraljevska rezidencija u Vindsoru u engleskom okrugu Berkšir. Ovaj zamak je poznat po dugogodišnjoj vezi sa britanskom kraljevskom porodicom i po svojoj arhitekturi. Više od petsto ljudi živi i radi u zamku Vindzor.

Miranda Castle, Belgium

Ovaj zamak izgrađen je 1866. godine u Selesu u Belgiji od strane engleskog arhitekte Edvarda Milnera po porudžbini porodice Lidekerke-Bofor, koja je napustila svoj prethodni dom tokom Francuske revolucije. Napušten je 1991, a danas privlači urbane istraživače.

Alcazar of Segovia, Spain 

Napravljen u obliku pramca broda i smešten na stenovitom brdu, jedan je od najprepoznatljivijih zamkova-palata u Španiji. Alkazar je prvobitno izgrađen u 12. veku kao trvđava ali je služio kao kraljevska palata, državni zatvor i vojna akademija od tada. Jedan je od inspiracija za Volt Diznijev Pepeljugin zamak.