10 najlepših ostrva na svetu

Galapagos

Ovaj arhipelag prepun divljih životinja, stotinama kilometara od obala Ekvadora, dugo je mamio one koje traže uzbuđenje i ljubitelje fotografije brojnim morskim lavovima, kormoranima koji ne lete, jedinim na svetu morskim gušterima i pingvinima kratkih pera koji ležerno šetaju duž ekvatora.

Bali

Od svih tropskih ostrva koja sačinjavaju Indoneziju (tačnije 17.508), Bali ih nadmašuje sve. Sa svojim pirinčanim poljima, ukrašenim Hindu hramovima i stenovitim liticama, predstavlja dragulj ove zemlje. Posetioci mogu da kuvaju, razgledaju savremenu umetnost Balija i učestvuju u tradicionalnoj ceremoniji blagoslova.

Maldivi

Nacija koja se nalazi najniže na svetu nema zemljišta iznad šest metara nadmorske visine, što znači da je put do Maldiva zaista komuniciranje sa toplom vodom koja se povlači. Rasadnici korala, podvodni noćni klubovi i gozbe u kojima se uživa na plutajućim pontonima samo su neke od luksuznih zamki za turiste.

Tasmanija

Njen raznolik i divan pejzaž gotovo da izaziva halucinacije: kotrljajuće dine pokrivene psihodeličnim banksia divljim cvetovima, granitne formacije koje izbijaju iz plaža i čudesni trotoar u obliku mozaika. Možda ćete se sresti na tasmanijskim đavolima nalik na hijene, valabijima i kljunarom platipusom.

Santorini

Atrakcija uključuju crni pesak plaže Perisa, dobro očuvanu, praistorijsku naseobinu Akrotiri, poznatu kao „Minojska Pompeja“ i zalazak sunca dostojan razglednice, iznad Oje, sela na vrhu litice koje je jedno od najčešće fotografisanih mesta na svetu.

Moorea

Ovo ostrvo u oblicu srca koje levitira u Pacifiku ubedilo je čak i najizbirljivije putnike da postoji nešto što se zove rajem na Zemlji, zahvaljujući neverovatno plavim lagunama i izbrazdanim planinama prekrivenim prašumama.

Maui

Zlatno dete Havaja privlači sve od zlatom okićenih holivudskih ličnosti do bosonogih surfera. Preporučujemo da put započnete suštinskom vožnjom bicikla u zalazak sunca do 3055 metara visokog vulkanskog kratera Haleakala, ili živopisnom adrenalinskom vožnjom do Hane.

Kauai

Kauai, najstarije havajsko ostrvo, formirano je kada je lava barbotirala sa dna okeana pre 5 miliona godina. Znamenitosti su Pali Ke Kua, ili „Hideaways“ plaža, čiju tajnu čuvaju crni zidovi lave, kao i kanjon Vajmea i obala Na Pali, opkoljeni živopisnim stazama za pešačenje i krivudavim putevima.

Great Barrier Reef Islands

Blizu severoistočne ivice Australije, ovde ima više od 400 vrsta morskih životinja od kitova pločana do bodljikavih morskih ježeva. Ronioci se mogu videti tokom cele godine u ovom lavirintu od preko 3000 pojedinačnih grebena, koje čino jedno od sedam čuda modernog sveta i najveći živi organizam na Zemlji.

Malta

Ljubitelji istorije odavno vole ovu mediteransku naciju, koja je dokaz da nisu potrebne palme ni daikiri kokteli da bude jedno od najprimamljivijih ostrva na svetu. Krečnjačke litice prošarane su baroknim crkvama, trošnim zidinama zamkova i utvrđenja.