10 najlepših mostova na svetu

Tower Bridge, London, England

Jedno od najprepoznatljivijih obeležja londona, most Tauer je zvezda miliona razglednica, majica, torbi i drugih odabranih suvenira i nijedna poseta Londonu nije potpuna bez fotografije na mostu sa pogledom nad rekom Temzom.

Rialto Bridge, Venice, Italy

Raspevani gondolijeri vode turiste ispod mosta duž Grand kanala u čuvenim gondolama ovog grada, a elegantni lukovi i beli kamen na samom mostu čine ga atraktivnim dodatkom jednom od najromantičnijih gradova na svetu.

Golden Gate Bridge, San Francisco, USA

Izgradnja ovog ledendarnog mosta trajala je više od četiri godine i koštala je 24,3 miliona evra, a most je postao jedano od najprepoznatljivijih obeležja San Franciska. Crvena boja ovog mosta, koji se nalazi nad Tihim okeanom, pomogla mu je da postane jedan od najčešće fotografisanih mostova na svetu.

Sydney Harbour Bridge, Sydney, Australia

Prelep pogled sa mosta na luku i Sidnejska Opera čine tako poznatu i divnu panoramu ovog grada. Lokalno stanovništvo je mostu dalo nadimak „Ofinger“ zbog dizajna na bazi lukova.

Brooklyn Bridge, New York, United States

Završen 1883, most u Bruklinu jedan je od najstarijih visećih mostova u Sjedinjenim Državama. Povezuje Menhentn i Bruklin iznad Ist Rivera. Ima glavni raspon od 486,3 m što ga je činilo najdužim visećim mostom na svetu od otvaranja do 1903.

Ponte Vecchio, Florence, Italy

Most preko reke Arno prepun je malih prodavnica nakita, kožne galanterije i druge luksuzne robe za turiste, a nasumičan način na koji su prodavnice naslagane jedna na drugu samo povećava šarm i privlačnost ove neobične pijace.

Millau Viaduct Bridge, Midi-Pyrénées, France

Izgrađena 2004, ova elegantna građevina je već postala simbol velikog ponosa za francuski narod. Sa 343 metara, smatra se najvišim mostom na svetu i prolazi kroz neke od najlepših seoskih predela Francuske.

Charles Bridge, Prague, Czech Republic

Sagrađen 1357. kao deo vizije cara Karla IV o veličanstvenom Pragu, Karlov most povezuje Stari i Novi grad, obuhvatajući celu širinu reke Vltave. Statue svetaca, ulični umetnici i panoramski pogledi na grad privlače milione turista ovde svake godine.

Pont du Gard, Gard River, France

Ovaj most je započeo svoj vek kao vodovodni sistem koji je transportovao vodu do rimskog grada Nemausus i svedočanstvo je neverovatnoj sposobnosti izgradnje Rimljana. Zbog svoje istorijske vrednosti, dodat je na UNESCO listu svetske baštine 1985. godine.

Khaju Bridge,Isfahan, Iran

Ovaj prelepi primer arapske arhitekture izgradio je u 17. veku Šah Abas II, a i dalje predstavlja potpuno funkcionalnu branu koja dostavlja vodu do bašti duž reke Zajande. Na sredini mosta nalaze se dva velika paviljona koja su prvobitno bila rezervisana za Šaha, ali su sada otvoreni za javnost.