10 najlepših crkava

St Bartholomew’s, Lake Königssee

Hodočasna crkva u Bavarskoj u Nemačkoj, dostupna je samo pomoću čamca ili putem dugog pešačenja. Zgrada se nalazi na ovom mestu od 1134. godine, ali su kupole nalik glavicama luka i crveni krov dodati tokom obnavljanja u baroknom stilu u 17. veku.

Hallgrímskirkja, Iceland

Crkva Halgrimura nadnosi se sa svoja 73 metra nad Rejkjavikom, sa ekspresionističkim dizajnom navodno inspirisan bazaltnim bujicama lave na Islandu. Za izgradnju je trebalo 38 godina, počevši od 1945, ali danas ima dve funkcije, pošto takođe služi i kao toranj za posmatranje.

Las Lajas Sanctuary, Colombia

Izgrađena na visini od 100m unutar kanjona reke Guaitara, ova crkva je postala hodočasno mesto nakon što se Bogorodica pojavila ispred jedne žene i njene polu-neme ćerke, koje je tu zadesila teška oluja u 18. veku.

Sagrada Familia, Spain

Iako su radovi započeli 1882, nalazi se u naizgled trajno nedovršenom stanju, polupokrivena skelama i dizalicama. Uprkos tome, pod zaštitom je Unesco-a, a privlači više od tri miliona posetilaca godišnje.

The Church of the Transfiguration, Kizhi Island, Russia

Bizarna ali predivna, ovo je veća od drvene crkve na Kižiju, ostrvu u jezeru Onega u zapadnoj Rusiji. Izgrađena je početkom 18 veka bez eksera na mestu crkve koju je spalio grom, a ima 22 kupole koje dostižu 37 metara.

Notre Dame du Haut chapel, France

Postala je mesto hodočašća u 18. veku a pretrpela ogromnu štetu u 20, pa je novi dizajn inspirisan ljuskom krabe, ali su prvobitni zidovi i dalje tu, kao i statua Bogorodice.

Church of Dmitry on Blood, Uglich, Russia

Uglič je postao mesto hodočašća u 17. veku, u čast Dmitrija, sina Ivana Groznog, koji je ubijen. Danas, na posetioce Ugliča će utisak ostaviti crvena i plava boja ove crkve dok prilaze rekom Volgom.

Matthias Church, Hungary

Ova rimokatolička crkva je dosta oštećena u Drugom svetskom ratu, tokom nemačke i sovjetske okupacije. Opsežno renoviranje završeno je 2013. a galerija u okviru nje sadrži repliku mađarske kraljevske krune.

Thorncrown Chapel, USA

Sa 425 prozora i više od 550 kvadratnih metara stakla, ova kapela u Arkanzasu je jedna od najunikatnijih drvenih građevina na koje ćete naići. Osmišljena je tako da omogući maksimalnu količinu svetlosti.

Church of the Savior on Spilled Blood, St Petersburg 

Ova crkva obeležava mesto na kome je car Aleksandar II umro u martu 1881. Zgrada je teško oštećena i opljačkana za vreme Ruske revolucije, a svaki oblik religijskog obožavanja zabranjen je od strane sovjetskog režima.