Tajlandska kuhinja – Pirinač, papričice i škampi

Tajlandska hrana je međunarodno poznata i vodeći princip iza svakog jela je harmonija. To je u suštini brak vekovima starih uticaja sa istoka i zapada skladno ukombinovanih u nešto jedinstveno tajlandsko. Njene karakteristike zavise od toga ko je sprema, za koga se sprema i kakav je povod.

Ova kuhinja je prvobitno odražavala svoje okruženje, a pošto je u okolini voda, to je značilo da su morska hrana i vodene biljke i trave bili glavni sastojci. Budistička pozadina uklonila je potrebu za velikim komadima mesa, tako da je ono seckano i mešano sa biljem i začinima.

Idealni tajlandski obrok je skladan spoj ljutog, suptilnog, slatkog i kiselog i treba da bude jednako zadovoljavajuć za oko, nos i nepce. Tipičan obrok mogao bi da obuhvata bistru supu, jelo spremano na pari, prženo jelo, toplu salatu i razne sosove u koje bi se hrana umakala. Ljudi vole da obeduju u grupama, kada svako poruči tanjir pirinča, a sva ostala jela se dele prema željama.

Pad Thai

6. pad thai

Verovatno najpoznatije jelo van Tajlanda, pravi se tako što se pirinčani rezanci srednje debljine pomešaju sa sastojcima poput tofua, kikirikija, mladog luka, škampa, klica pasulja, belog luka, bibera, ribljeg sosa i soka limete.

Tom Yam Goong

7. Tom Yam Goong

Može se smatrati najboljom aromom Tajlanda. Škampi, pečurke, paradajz, limunova trava, galangal (vrsta đumbira), čili papričice, lišće kafir limete, beli luk i niz drugih živahnih sastojaka i biljaka se kuva zajedno da bi se stvorio magični ukus ove supe.

Som Tam

8. som tam

Ova salata se pravi tako što se beli luk i papričice mrve tučkom u avanu, nakon čega se dodaju sok tamarinda, riblji sos, kikiriki, sušeni škampi, paradajz, limetin sok, pasta od šećerne trske, boranija i šaka rendane zelene papaje zarad bogatog spoja aroma.

Moo Sa-Te

9. Moo Sa-Te

Ova prasetina na štapićima izazovno slatke arome oplemenjena je bogatim, sočnim sosom od kurkume i karija u prahu. Služi se sa blago začinjenim gustim sosom sa mlevenim kikirikijem, kokosovim mlekom i karija u prahu i još jednim sosom sa slatkim i kiselim sosom sa seckanim vlašcem, biberom i krastavcem.

Tom Kha Kai

10. Tom Kha Kai

Ova čuvena supa spaja vatrene čili papričice, tanko sečeni mladi galangal, mleveni vlašac, stabljike limunove trave, meke trake piletine i kokosovo mleko, a ponekad preko svega toga idu sveži listovi limete.

Yam Nua

11. Yam Nua

Ljuta goveđa salata se pravi od energične mešavine crnog luka, korijandera, divlje nane, limete, sušenih papričica i mekih traka govedine i služi se sa svežim povrćem.