Španska kuhinja – Inspiracija na maslinovom ulju

Španska kuhinja često se smatra jednom od najboljih kuhinja na svetu, a neki od recepata i jela koja se pripremaju datiraju stotinama godina u prošlost. Hrana je postala sastavni deo Španije baš kao i njena bogata i burna istorija, tako da se svaka regija Španije može pohvaliti svojom jedinstvenom kuhinjom i aromama. Obogatili su je Mavri, Arapi, sefardski Jevreji, Francuzi i Italijani, kao i istraživačka putovanja do Novog sveta, koja su za posledicu imale ogroman broj novih sastojaka.

Planine prolaze kroz Španiju u nekoliko pravaca, tako da su delovale kao prirodne barijere za komunikaciju i otežavale transport do druge polovine 20. veka. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih se spremanje hrane toliko razlikuje od regije do regije. Još jedan je činjenica da je Španija nastala ujedinjenjem mnogih malih kraljevstava, od kojih je svako imalo svoje tradicije.

Dva osnovna sastojka u španskoj hrani su maslinovo ulje i beli luk. Svinjetina je nesumnjivo omiljeno meso u Španiji, sve se koristi, ništa se ne baca. Naravno da se i puno drugih vrsta mesa nalazi na španskim trpezama uključujući jagnjetinu, govedinu i piletinu. Tu je i veliki broj različitih plodova mora, poput ribe, mekušaca i ljuskara iz priobalnih regija, koji se koriste u pripremi mnogih ukusnih jela.

Tortilla Española

To je verovatno najuobičajenije jelo u Španiji, koje se jede u svakoj regiji i služi u barovima kao predjelo. Pravi se dugim kuvanjem karamelizovanog luka i krompira u maslinovom ulju, što kasnije stvara meku i slatku sredinu kada se doda jaje i od toga se pravi gusti omlet, skoro nalik na kolač ili tortu.

Gazpacho

Ova gusta supa, koja se obično jede kao predjelo i ponekad pije direktno iz činije ili čase, pravi se mešanjem gomile svežeg paradajza, zelenih paprika, krastavaca, crnog i belog luka, sirćeta i bilja. Savršena je španska hrana za leto, a ujedno i niskokalorično i zdravo jelo.

Paella

Neki je smatraju nacionalnim jelom Španije, ali je prvobitno iz Valensije i tamo se obično može pronaći najbolja. To je mešavina pilećeg ili zečjeg mesa, ili oba, sa belom i zelenom boranijom i drugim povrćem i pirinčem, ali i sa lignjama, dagnjama, školjkama, kozicama, škampima ili ribom.

Gambas al Ajillo

Sveži škampi dinstaju se u maslinovom ulju i seckanom belom luku, sa malo španske paprike i brendija. Teško je pronaći dve varijante koje imaju isti ukus, zato što kuvari u Španiji vole da dodaju nešto svojstveno sebi svemu što pripremaju.

Fabada Asturiana

Jedna od najpopularnijih hrana u Španiji, to je obilan paprikaš od pasilja i kobasica koji greje, poreklom iz pokrajine Asturije, na severozapadu Španije. Tradicionalni recept traži fabas (lokalno uzgajan beli pasulj), chorizo, morcillo (vrste kobasica), dimljenu papriku i šafran.

Crema Catalana

Ovaj dezert sličan je krem bruleu, ali ima tanju koru i obično je začinjen korom pomorandže i cimetom. Tradicionalno se pravi u posudama od terakote. Prvobitno je konzumiran u Kataloniji i to je najtipičniji slatkiš ove regije, a onda se proširio na celu Španiju.