Meksička kuhinja – Istorija pripreme čili papričica

Meksička hrana nije se mnogo promenila tokom istorije. Veruje se da je meksička kuhinja nastala od onoga što su Maje pravile još pre 2000 godina. Oni su majstorski živeli od zemlje, na pasulju, kukuruzu, voću i čokoladi, kao i na piletini, ćuretini, pačetini, a kasnije i svinjetini.

Meksički način pripreme hrane prepun je arome, a među biljem i začinima koji mu daju karakterističan ukus nalaze se razne vrste papričica (svežih, suvih, dimljenih i ukiseljenih), zajedno sa origanom, korijanderom, cimetom i kakaom. U izobilju se koriste i crni i beli luk, limun i limeta.

Postoji proširena zabluda da je meksička hrana začinjena i teška, ali zapravo, prava meksička hrana ima dubinu arome, zahvaljući kombinaciji slanih i zemljanih aroma, kao i svežu lakoću zbog obilne upotrebe svežeg bilja, povrća i citrusa.

Chilaquiles

18-chilaquiles

Ovo popularno tradicionalno jelo za doručak sadrži blago pržene kukuruzne tortilje iseckane na četvrtine i prelivene zelenom ili crvenom salsom. Obično se služi sa kajganom ili jajima na oko i seckanom piletinom na vrhu, kao i sa sirom i pavlakom.

Pozole

19-pozole

Prema antropolozima, ova supa iz prehispanskog doba nekada je korišćena kao deo ritualnih žrtvovanja. Pravi se od kukuruz kaše sa dosta bilja i začina i tradicionalno se krčka satima, često i preko noći. Neposredno pre služenja, dodaju se zelena salata, rotkva, crni luk, limeta i čili.

Tacos al pastor

20-tacos-al-pastor

Ovo istorijsko jelo jedno je od najpopularnijih varijanti takosa, koje datira još iz 1920-ih i 30-ih godina i dolaska libanskih i sirijskih imigranata u Meksiko. Tračice svinjetine skinu se sa ražnja, stave na kukuruznu tortilju i služe sa lukom, lišćem korijandera i ananasa.

Chiles en nogada

21-chiles-en-nogada

Ima tri boje zastave – poblano papričice i picadillo (mešavina seckanog mesa, voća i začina) predstavljaju zelenu boju, kremasti sos na bazi oraha belu, a semenke nara crvenu boju.

Enchiladas

22-enchiladas

Datiraju iz majanskog doba kada su ljudi iz Meksičke doline jeli kukuruzne tortilje umotane oko malih riba. Ovih dana se koriste tortilje i od kukuruznog i od belog brašna i pune mesom, sirom, morskom hranom, pasuljem, povrćem ili svim navedenim, a to se prekriva čili sosom.

Tamales

23-tamales

Prvobitno su osmišljene za plemena Azteka, Maja i Inka kojima je bila potrebna hranljiva ishrana na putu do bitaka. Džepovi kukuruznog testa pune se slatkim ili slanim punjenjem, umotaju u listove banane ili kukuruza i spremaju na pari. Punjenja mogu biti u rangu od mesa i sira do voća, povrća i papričica.