Marokanska kuhinja

Marokanska kuhinja je kulinarska zvezda severne Afrike. Imperijalni i trgovinski uticaj filtrirani su i izmešani sa kulturom Maroka. Pošto je na raskrsnici mnogih civilizacija, marokanska kuhinja je mešavina arapskog, berberskog, francuskog, srednje-istočnog, mediteransko-afričkog, iberijskog i jevrejskog uticaja.

U Maroku, vreme obroka je društveni događaj. Uobičajeni rituali su pranje ruku pre jela i ispijanje čaja pre i posle obroka. Marokanci jedu prstima desne ruke i uzimaju hranu iz zajedničkog tanjira. Takođe zahvaljuju Bogu pre i posle obroka.

Marokanski način spremanja uključuje korišćenje voća, svežeg i suvog – kajsije, urme, smokve i suvo grožđe su nekoliko primera. Orasi su česti, pinjoli, bademi i pistaći pojavljuju se na raznim neočekivanim mestima. Začini se koriste u izobilju, a neki od najčešćih su cimet, kim, kurkuma, đumbir, biber, paprika, seme anisa, seme susama, korijander, peršun, šafran i nana.

Harira

Tokom svetog meseca Ramadana, post se prekida  sumrak svakog dana vrelom činijom Harira supe. Bogata paradajzom, sočivom, leblebijama i jagnjetinom, u nju se iscedi i malo limunovog soka i isecka korijander, a potom se služi sa slatkim đevrekom pod nazivom „chebakkiya“.

Couscous

Kuskus je fina pšenična testenina koja se tradicionalno valja rukom, pravi od griza i priprema nad paprikašem i povrćem, obično sedam vrsta povrća. Tradicionalno se priprema na muslimanski svet dan, petak, ali može se pronaći u većini restorana i kafića.

Tagine

To je paprikaš od mesa i povrća koji se tradicionalno sprema u kupastom zemljanom loncu koji omogućava pari da se digne, kondenzuje i kaplje po paprikašu. Može da sadrži jagnjetinu sa urmama, suvim grožđem ili suvim šljivama i bademom, piletinu sa maslinama i konzerviranim limunom, piletinu sa suvim kajsijama, kao i ćufte sa paradajzom i jajima.

Fish chermoula

Zahvaljujući dugim obalama na Atlantiku i Mediteranu, Maroko ima bogat izbor jela od ribe. Ovo jelo je mešavina bilja i začina koji se koriste prilikom grilovanja ili pečenja ribe i morske hrane. U zavisnosti od mešavine, dobićete aromu crnog luka, korijandere, čili papričica ili šafrana.

Zaalouk

Ovo jelo je čest prilog i uobičajeno se služi uz hrskav hleb. To je namaz koji se pravi od plavog patlidžana, paradajza, belog luka, maslinovog ulja, kumina i malo čilija u prahu.

B’stilla

Ovo je andaluzijsko jelo koje su u Maroko doneli Mavri kada su isterani iz južne Španije u 15. veku. To je ogromno jelo nalik pecivu sa nadevom od piletine ili golubijeg mesa koje je uvijeno u veoma tanku, hrskavu koru i posuto cimetom i šećerom. To jelu daje jedinstvenu kombinaciju između slatkog i slanog ukusa.