Kuhinja Šri Lanke – Pirinač i kari

Iako je sused indijskoj kuhinji, kuhinja Šri Lanke ima svoje posenbe ukuse i oblike. Tokom godina kolonizacije i uticaja drugih zemalja, Šri Lanka je adaptirala svoju kulturu hrane u mešavinu ukusnih jela. Dok postoje zajednički elementi koji povezuju ove dve kuhinje, hrana Šri Lanke nudi veliki broj kombinacija aroma, što je čini tako uzbudljivom i avanturističkom kuhinjom. To je donekle zahvaljujući izobilnom korišćenju začina, koje obožavaju i smatraju suštinskim delom obroka.

Ova kuhinja je pod velikim uticajem svoje geografije, pošto se zemlja nalazi u Indijskom okeanu između istoka i zapada, što znači da se riba puno koristi. Kariji i pirinač su osnove, dok se puno vrsta kokosa takođe koristi širom zemlje. Sveže lokalno povrće i voće predstavlja finalni dodir u kompletiranju jela.

Stanovnici Šri Lanke kažu da se ne može adekvatno uživati u aromama i teksturama hrane ukoliko ne jedete prstima, a koriste desnu ruku tokom jela. To nije striktno pravilo za turiste, ali svi koji nisu lokalci moraju biti veoma pažljivi prilikom izbora začinjenosti obroka, pošto se on razlikuje od drugih zemalja. Omiljeni začini su: tamarind, korijander, sveže papričice ili čili prah, karanfilić, semenke piskavice, semenke kumina, cimet, limeta i kurkuma.

Dhal curry

Ova vrsta karija pravi se od crvenog sočiva koje se kuva u kokosovom mleku. Crni luk, paradajz i sveže zelene papričice dinstaju se i potom pomešaju sa začinima poput semenki kumina, kurkume, piskavice, semenki slačice i listova pandana.

Lamprais

To je mešavina mesa, pirinča i sambal čili sosa, koji se umotaju u list banane i spremaju na pari. Pirinač se obično kuva sa različitim vrstama mesa poput govedine, svinjetine ili jagnjetine začinjenim kardamomom, karanfilićem i cimetom.

Gotu kola sambol

Medicinska biljka gotu kola tanko se seče, potom pomeša sa paradajzom, svežim mlevenim kokosom, vlašcem i čilijem i začini dresingom od soli, bibera i limunovog soka. Ova lisnata zelena biljka ima jak, zeljasti ukus, sličan kelju.

Kottu rotti

Osnovni sastojak je vrsta hleba koja se obično isprži na početku dana, a kasnije se iseče i pomeša sa sitno iseckanim povrćem ili komadima mesa, soja sosom, začinima, đumbirom i belim lukom. To je najpopularnija ulična hrana u zemlji.

Hoppers

Predstavljaju lokalnu verziju palačinki sa hrskavim ivicama koje se koriste kao činije i prave od fermentisanog pirinčanog brašna, kokosovog mleka, kokosove vode i malo šećera. Postoje razne vrste, ali najčešća je sa prženim jajetom.

Watalappan

Ovaj bogati krem od jajeta na pari pravi se sa posebnom vrstom šećera, kokosovim mlekom i začinima poput cimeta, kardamoma i muskatnog oraščića. Mehurići vazduha sprečavaju da postane težak, a može se služiti topao ili ohlađen.