Kuhinja Slovenije – Zavodljiva varijacija mesa, slatkiša i vina

Možda prva činjenica koju treba napomenuti u vezi sa kuhinjom Slovenije je njena raznovrsnost. Tradicionalna slovenačka kuhinja ne prepoznaje jedinstveni, jasan stil pripreme i za zemlju koja ima samo dva miliona stanovnika, postoji neverovatan broj različitih uticaja i stilova u ponudi. Kuhinja Slovenije je pod velikim uticajem svojih suseda. Arome iz Italije, Austrije, Hrvatske i Mađarske sudaraju se ovde i proizvode neke interesantna, nova i često ukusna jela.

Kuhinja je zasnovana na sezonskim sastojcima i svežim lokalnim proizvodima, ok kojih su najpoznatiji suhomesnati proizvodi i vino. Postoji osmodnevni period pod nazivom „osmice“, kada je Slovencima dozvoljeno da ih prodaju bez plaćanja ikakvog poreza. Slovenačka kuhinja dosta koristi meso, ali je riba popularna širom zemlje, a neki od najboljih ribljih restorana nalaze se u unutrašnjosti. Pošto je zemlja mala, moguće je svakodnevno dostaviti najsvežiju ribu i morske proizvode do svih njenih krajeva.

Slovenci obično započinju obrok supom. Salate se služe tokom cele godine i stižu na sto neposredno pre glavnog jela. Dezerti su često bogati i kalorični, a obično uključuju neku kombinaciju krema, orašastih plodova i voća koje je trenutno u sezoni. Ovde kažu da je put do nečijeg srca kroz njihov stomak i drže se toga. Hrana je začinjena svežim biljem i začinima, a posebno mesto rezervisano je za so, koja se proizvodi u najsevernijim tradicionalnim solanama koje su i dalje aktivne na Mediteranu.

Štruklji

Ovo je jedno od najkaraterističnijih jela, poznato širom Slovenije. Štruklji se prave od različitih vrsta testa i mogu imati razne nadeve, kuvaju se kada se prave kao prilog. Sve do 1930-ih godina pravili su se u vreme praznika i festivala da bi se proslavio završetak važnih radova na farmi.

Kranjska Klobasa

Kranjska kobasica najpoznatije je slovenačko jelo na svetu. Ima odličan ukus u kombinaciji sa renom ili senfom, a preko zime ide uz kiseli kupus ili kiselu repu i Matevž, vrstu priloga koji se pravi od pasulja i krompira.

Bograč

Nazvan po posudi u kojoj se kuva, pravi se od puno luka, krompira i svežih paprika babura, a ostatak začina ostaje tajna. Ljudi iz oblasti Prekmurja ponosno tvrde da Bograč sadrži najmanje tri vrste mesa, što mu daje poseban ukus.

Bujta Repa

Ovo je zimsko jelo, koje se obično priprema nakon svinjokolja. Služi se širom cele zemlje i priprema se dinstanjem svinjskih delova sa kiselom repom i ponekad i kašom od prosa u velikom loncu.

Potica

Tokom praznika, Slovenija je ispunjena primamljivim aromom potice, najtipičnijim slovenačkim dezertom. Postoje mnoge njegove varijacije, čak 80, a najpoznatije su sa estragonom, orahom, čvarcima i makovim semenom.

Prekmurska Gibanica

Prekmurska gibanica je vrsta slojevitog dezerta koje se pravi od kora i sadrži jabuke, orahe, suvo grožđe i rikotu. Ovaj dezert popularan je u ruralnim područjima i odražava vrste voća koje rastu u tim oblastima. Zaštićena je Garancijom Tradicionalnog Specijaliteta i može se prodavati pod svojim imenom samo kada je pripremljena po tradicionalnoj recepturi.