Kuhinja Sejšela – More uticaja

Kreolska sejšelska kuhinja je pod uticajem afričke, kineske, francuske i indijske tradicije. Pažljivo kombinovanje sastojaka je glavna karakteristika i najčešće se koriste čili papričice, kokosovo mleko i hlebovac, koji je neretko ugljeni hidrat u jelima umesto pirinča. Postoji 10 varijanti čilija, od kojih svaki ima različitu aromu pogodnu za određena jela.

Riba se služi na puno načina: pečena, grilovana, u kariju ili sirova, uz čatni i kuvano povrće poput zelenog manga ili plavog patlidžana. Sirovo povrće se obično služi uz preliv od sirćeta. Jastog, hobotnica, svinjsko i pileće meso koriste se češće od govedine ili jagnjetine, koje moraju da se uvezu.

Glavne arome su punoća, ljutina i začinjenost. Stotine kombinacija čine da svako jelo bude aromatično i posebno. Obavezno treba potražiti tradicionalnu, lokalnu hranu da bi se iskusile prave arome Sejšela.

Caris Masala

Ime potiče od indijske reči za kari. Pokazatelj je indijskog uticaja i predstavlja mešavinu povrća, mesa ili ribe i masale (korijander, božja travica, kumin, karanfilić, seme senfa i šafran).

Tec Tec

Ova mala bela školjka je popularna poslastica. Same školjke skupljaju se na plaži i kuvaju zajedno sa bundevom da bi se napravila prijatna supa.

Seychelles Fish Curry

Ovo je tradicionalni sejšelski recept za klasični kari od sočne morske ribe koja se secka na komadiće i kuva u tradicionalnoj masala pasti od karija sa lukom, vodom od tamarinda i ribljeg bujona.

Shark chutney

Pravi se od ajkulinog mesa koje se kuva i pretvara u pire i potom kuva sa vrstom malog krastavca (bilimbi) i soka od limete. Potom se dodaju prženi luk, kurkuma, so i biber. Obično se služi uz sočivo i seckanu zelenu papaju sa pirinčem.

Rousettes

Ako vidi ovo jelo na meniju, putnik mora da zna da su u pitanju leteće lisice (vrsta slepih miševa). Služe se u mnogim restoranima i pripremaju na nekoliko različitih načina.

Ladob

Sastoji se od slatkog krompira i zrelih zelenih banana, a može se koristiti i hlebovac, manioka i graviola. Kuva se sa kokosovim mlekom u koje se dodaju muskatni oraščić, šećer i vanila.