Kuhinja Rusije – Krompir i pavlaka

Ruska kuhinja jedna je od najraznovrsnijih i najživopisnijih na svetu. Stvorena je u ruralnim uslovima u okruženju sa često teškim vremenskim uslovima, tako da je hrana morala biti bogata kalorijama, laka za varenje i jednostavna za pripremu. Morali su da budu kreativni, smislili su puno vrsta supa i kiselili su povrće tako da bi moglo da se čuva preko zime.

Jedna od najvećih vrlina ruske kuhinje je vrednovanje svežine osnovnih sastojaka. To znači da uvek teže da pojačaju zdrav i prirodan ukus, a da ga ne uguše začinima. Sto postavljen za obedovanje mora da prikaže izobilje i raznolikost sastojaka. Uobičajeni obrok sastoji se iz tri dela: supe sa mesom, povrćem i žitaricama, ribe ili mesa za prilogom i pića.

Krompiri su među najvažnijim sastojcima ruske kuhinje, a u zemlju ih je doneo Petar Veliki početkom 18. veka. U početku su bili dostupni samo eliti i seljaci su ih smatrali otrovnim. Tokom vremena, krompiri su postali centralni element u skoro svakom ruskom obroku, prženi, kuvani, pečeni, kao pire itd.

Borsch

Ova crvena supa od cvekle i kupasa jedno je od najpopularnijih ruskih jela. Služi se iz povrće i meso, ponekad bilje i uz kašiku pavlake. Jede se kao predjelo, ali ponekad može biti kompletan obrok.

Pelmeni

Pelmeni su knedle sa ribom ili mesom, poreklom iz Sibira. Obično se čuvaju smrznuti i kuvaju se u provreloj vodi neposredno pre jedenja. Ponekad se služe uz topljeni puter i pavlaku.

Zharkoye

Ovaj paprikaš lak je za pripremu i pravi se od govedine, krompira, šargarepe, peršuna i celera, blago začinjenim belim lukom, karanfilićem i mirođijom. Uvek se služi topao i omiljen je tokom dugih zima.

Okroshka

To je hladna supa popularna tokom leta, a pravi se od seckanog sirovog povrća, kuvanog mesa, jaja i krompira. Može se praviti i sa drugim povrćem, ali je najbolja sa krompirima, a služi se uz kvas.

Mushroom Julienne

Spaja neke od najprisutnijih sastojaka u Rusiji sa trunkom francuske opsesije, a pravi se od tanko seckanih pečuraka, sira i pavlake. Peče se na žaru ili roštilju da bi bilo hrskavo na vrhu, a služi se u finoj metalnoj posudi ili korici hleba.

Medovik

Ovaj kolač pravi se naizmeničnim ređanjem ultra-tankih slojeva medene biskvit torte sa zaslađenim kremom, a može imati između 5 i 15 slojeva. Po legendi, prvi medovik kolač napravljen je tokom 1820-ih lični kuvar žene ruskog cara Aleksandra I.