Kuhinja Rumunije – Palenta i masti

Glavna karakteristika rumunske kuhinje je njena velika raznolikost. To je kuhinja na koju su uticali talasi različitih kultura: drevnih Grka, sa kojim su Rumuni trgovali; Rimljana, koji su zemlji dali ime; Saksonaca, koji su se naselili u južnoj Transilvaniji; Turaka, koji su vekovima vladali Rumunijom; kao i komšija Slovena i Mađara.

Svi ovi uticali s vremenom su se stopili u raznoliku i ukusnu rumunsku kulinarsku tradiciju. Glavni sastojci koje koristi rumunski kuvari su meso poput svinjetine, govedine i jagnjetine, riba, povrće, mlečni proizvodi i voće. Najčešće bilje, začini i povrće koje se koriste su pimen, bosiljak, lovorov list, seme kima, koren celera, karanfilić, cimet, korijander, mirođija, selen, peršun, paškanat, ruzmarin, letnji čubar, estragon i vanila.

Supa ili čorba, koja je nacionalni specijalitet u Rumuniji, skoro je standardna pre obroka. Većina jela služi se uz Mamaligu (palenta). Takođe, obrok je nekompletan ako se pre toga ne isproba domaća rakija od šljive uz neko predjelo pre glavnog jela.

Ciorba de Burtă

Ciorba de Burtă

Ovo je jedna od najpopularnijih čorba u Rumuniji i smatra se najboljim lekom za mamurluk. Za većinu ljudi, ova čorba od škembića je delikates, ali nekima je taj recept odvratan i ne žele nikada da ga probaju: sastoji se od škembića, puno belog luka i pavlake, a za kiselost se dodaje sirće.

Frigărui

Frigărui

Obično se pravi samo od začinjene piletine ili od mešavine piletine i povrća, ali takođe postoje varijante koje se prave od svinjetine ili govedine i ponekad slanine koje se stavljaju na ražnjić sa lukom, papričicama, paradajzom i pečurkama i potom griluju.

Drob

Drob

Drob je uskršnje jelo, koje se najbolje može opisati kao jagnjeći hagis ali, umesto da se krčka, sprema se u rerni. Sastoji se od ranije pripremljene mešavine jagnjećih organa, luka i biljaka i povremeno celih tvrdo kuvanih jaja. Porvće ili umaci mogu se poslužiti kao dodatak.

Sarmale

Sarmale

Iako se prave malo drugačije u svakoj regiji ove zemlje, predstavljaju jedno od najukusnijih i najpopularnijh rumunskih jela. Sarme se mogu praviti sa bilo kojom vrstom mlevenog mesa, pirinča i začina ili, za vegetarijance, meso se može zameniti mlevenim orasima i seckanim pečurkama.

Saramura

Saramura

Saramura je riblji specijalitet koji se sastoji od grilovane ili pržene ribe koji se marinira u sosu na bazi turšije. Poseban ukus ovom jelu daje baš ta turšija. Pored soli i vode, taj rastvor je obogaćen paradajz sosom i začinjen biberom i aromatičnim biljkama, najčešće majčinom dušicom i bosiljkom.

Mucenici moldovenești

Mucenici moldovenești

Ove figure od slatkog testa su dezert koji se tradicionalno peče za praznik u čast prvih 40 Isusovih mučenika. U njihovu čast, žene iz Rumunije peku 40 figura od testa koristeći recept koji podseća na brizlu.