Južnokorejska kuhinja – Lekovito uživanje za sva čula

Iako je tokom prethodnih godina kuhinja Južne Koreje postala popularnija na međunarodnom nivou, i dalje je nepoznata mnogima i može da izgleda zastrašujući kompleksno. Istražiti je i upoznati mnogobrojne arome, priloge i pravilno ponašanje za stolom može biti prava kulturna avantura. Hrana je isprepletena sa svim aspektima života u Koreji i ona njima ne služi samo da napuni stomak, već i da pruži ukus, bude lek, ili veza sa samom zemljom.

Korejska hrana ima vrlo malo masti, što može potvrditi i činjenica da je vrlo malo njenih stanovnika gojazno, ali može imati puno soli. Tipičan obrok centriran je oko pirinča i supe, uz najverovatnije jelo od ribe ili mesa, koje se uvek služi uz širok asortiman priloga. Sva jela služe se zajedno i treba da se podele među grupom ljudi.

Najveći ponos kuhinje je kimči, najtipičniji i najraznovrsniji prilog koji se pravi od fermentisanog kupusa, a tu su i drugi fermentisani sosovi i paste. Jedinstvenost korejske hrane ogleda se u začinima. Za većinu jela koriste se razne vrste začina napravljenih od soja sosa, mladog i belog luka, susama i susamovog ulja, bibera i tucane paprike.

Bibimbap

Ovo jelo predstavlja balans koji treba da donese zdravlje svim sistemima organizma, a nakon što ga pojedete, verovatno ćete se osećati sveže i zadovoljno. Pravi se od pirinča, povrća, mesa i jaja i odiše lokalnim aromama, što sve zavisi od toga koju oblast zemlje posetite.

Bulgogi

Sočno, slano jelo od govedine sa roštija marinirane u sosu od soka od kruške, belog luka, soja sosa, jedno je od najpopularnijih korejskih jela od mesa širom sveta. Često se dodatno prži sa seckanim crnim i belim lukom koji dodaju aromu mesu.

Samgyetang

Ovo jelo je uobičajeno tokom leta, a predstavlja supu koja se pravi od piletine, belog i mladog luka, pirinča, korejske jujube ili čičimka, korejskog ginsenga i začina. Poznato je da ima visoku hranljivu vrednost.

Haemul Pajeon

Ovo je vrsta slane palačinke sa morskom hranom, a neki od sastojaka su: ostrige, škampi, lignje i školjke. Obično se jede kao glavno jelo i poznata je po svojoj mekoj i sočnoj teksturi, kao i po mešavini morskih aroma.

Doenjang Jjigae

Ovaj skromni, momentalno prepoznatljiv paprikaš jedno je od najomiljenijih jela u Koreji. Sastojci su jednostavni: pasta od soje, tofu, pečurke, zelena paprika, mladi luk i jedan ili dva inćuna za dodatnu aromu.

Hobakjuk

Ova kaša pravi se od bundeve koja se oljušti, skuva i pomeša sa lepljivim pirinčanim brašnom. Ovo jelo je navodno korisno onima koji pate od problema sa crevima.