Japanska kuhinja – Tajna dugovečnosti

Kada je hrana u pitanju, Japanci su jedan od naroda sa najviše entuzijazma i strasti. Hrana je često jedna od njihovih glavnih motivacija da putuju kroz sopstvenu zemlju. Iz tog razloga, mnogi manji i veći gradovi u Japanu su pre svega poznati po lokalnom specijalitetu. Hrana je vid umetnosti i često čak i najjednostavnija jela pripremaju kuvari koji su se obučavali godinama.

Uobičajeni japanski obrok sastoji se od činije pirinča, činije miso supe, povrća iz turšije i ribe ili mesa. Pirinač, koji je nekada korišćen kao valuta, predstavlja osnovu japanske ishrane više od 2.000 godina. Rezanci su takođe veoma jeftini i popularni i postoji nekoliko vrsta njih, koji se zovu udon, soba i ramen.

Japan je veoma ponosan na svoja četiri izražena godišnja doba i svako doba označava početak još ukusnije ponude. To je očigledno u prodavnicama, hotelima, gostionicama i restoranima gde se meniji često menjaju da bi pokazali šta je dostupno i šta je u sezoni.

Japanci konzumiraju mnogo više ribe od uobičajenog proseka u zapadnjačkim zemljama i kaže se da je to veliki faktor u relativno niskoj stopi srčanih oboljenja u ovoj zemlji. Morska hrana se jede u skoro svakom obliku koji se može zamisliti, od sirovog sušija i sašimija do grilovane ribe i školjki.

Sushi

Suši je najpoznatije japansko jelo van Japana i ujedno jedno od najpopularnijih jela među samim Japancima. Jednostavno rečeno, suši čini sirova riba preko pirinča koji je blago začinjen sirćem, ali postoje varijante koje koriste druge sastojke umesto sirove ribe.

Sashimi

Sašimi predstavlja sirovu morsku hranu. Veliki broj vrsta ribe može se jesti sirov ukoliko su sveže i prikladno pripremljene. Većina varijanti sašimija služi se uz soja sos i vasabi.

Ramen

Ramen su rezanci u kineskom stilu pripremljeni u supi sa raznim prilozima. To je jedno od najpopularnijih jela koja su prvobitno stigla iz Kine, ali su tokom vremena postala potpuno japanizovana.

Unagi

Unagi je rečna jegulja koja se griluje nad ćumurom i premazuje slatkim roštiljskim sosom. Po folkloru, unagi je idealni protivotrov za vrućinu i vlagu leta u Japanu. To je delikates koji podseća na stari Japan i većina restorana specijalizovanih za pripremu jegulja odaju predivan osećaj tradicionalnosti.

Tempura

Tempura se sastoji od morske hrane, povrća, pečuraka ili mesa koje se uvalja u testo i prži u dubokom ulju. Hrana koja tako nastaje ima laku ali hrskavu teksturu, koja se može posoliti ili umočiti u lagani sos pre jela.

Okonomiyaki

Ovo je jelo nalik palačinkama koje se pravi tako što se povrće, meso, morska hrana i drugi sastojci pomešaju sa mešavinom pšeničnog brašna i jaja i pripremaju na vrućoj ploči nalik velikoj ringli. Restorani koji su specijalizovani za ovu vrstu jela obično imaju veliku ploču ugrađenu u stolove tako da gosti mogu sami pripremiti svoju hranu.