Italijanska kuhinja – Sveže i jednostavno

Italijanska kuhinja jedna je od najpopularnijih na svetu, a iako mnogi misle da je jedinstvena u celoj zemlji, to nije slučaj, već je regionalna. Postoje mnogi specijaliteti van zemlje koji se smatraju „italijanskim“ ali nisu, što samo svedoči o uticaju koji ima i mnogim varijetetima koji se stalno izmišljaju.

Kuhinja je za Italijane način života i oslanja se na sveže sezonske sastojke i regionalne arome. Mnogi sastojci se koriste širom zemlje, ali poneki više samo u pojedinim oblastima. Kuhinja na severu zemlje fokusira se oko putera, mesa, krompira, svinjetine, parmesana i drugih vrsta sira, dok je na jugu fokus više na maslinovom ulju, paradajzu, plavom patlidžanu, kapru i svežoj ribi. Neki ključni sastojci u Liguriji su riba i morska hrana, bosiljak, pršuta, kobasica, salama i tartufi.

Iznad svega, Italijani veruju u jednostavnost i poštovanje prema dobrim proizvodima, tako da neka od najomiljenijih italijanskih jela čini samo nekoliko jednostavnih sastojaka, pažljivo odabranih i posluženih na svom vrhuncu. Sir i vino su bitni deo kuhinje, kao i kafa, posebno espreso.

Pica

To je verovarno najpoznatije italijansko jelo širom sveta, koje sažima suštinu hrane u ovoj zemlji. Postoji bezbroj varijacija, ali najosnovnija je margarita, koja odiše istorijom, jednostavnošću i aromom.

Testenine

Postoji toliko različitih vrsta testenina da ćete izgubiti evidenciju o tome koje ste probali, ali neke od najpoznatijih su: špagete, pene, fusili, taljatele i tortelini. Neki od poznatih sosova su: bolonjeze, karbonara, pesto itd.

Lasanja

Ova posebna vrsta testenine se pravi naizmeničnim ređanjem slojeva listova testenine, mesa, sosa i sira. Iako je njeno poreklo i dalje sporno, jedno je sigurno – Garfildova omiljena hrana je neodoljiva.

Osso Buco

Teleća plećka se polako dinsta u sosu od belog vina i povrća dok ne dostigne vrhunac ukusa. Ovo jelo se često služi uz gremolatu, vrstu dodatka koji se pravi od limunove kore, belog luka i peršuna.

Ribollita

Nekada se smatrala obrokom siromašnih, zato što su je stvorile sluge koje su skupljale ostatke hrane, poput hleba i povrća od svojih gospodara, pre nego što bi ih skuvali da naprave novi obrok.

Tiramisu

Ovaj poznati dezert je jednako popularan među turistima i lokalnim stanovništvom. To je bogata poslastica koja spaja smele ukuse kakaoa i espresa sa slanim maskarpone sirom i vinom, uz naslagane slojeve piškota.