Grčka kuhinja – Ostrva sastojaka

Grčka kuhinja, sa svojim širokim spektrom visoko kvalitetnih sastojaka i mudro izabranim i veoma korisnim kombinacijama koje obuhvataju vekovno znanje, uživa privilegovanu poziciju u globalnoj kulturi alternativnih ukusa.
Grčku karakterišu brojna ostrva i neravan teren na kopnu. Ova morfološka razlika stvara „svetove u okviru svetova“. Put do Grčke znači fascinantno istraživanje ukusa, aroma, neočekivanih kombinacija i beskrajne raznovrsnosti.
Zajedničke karakteristike su odlični sirovi sastojci i arome specifične za Grčku: origano, majčina dušica, lovorov list, ruzmarin, limun i naravno, maslinovo ulje. Odlično meso koje proizvode mali farmeri, sveža riba i morska hrana, mlečni proizvodi koji su priznati širom sveta, zdravo sveže povrće koje se služi uz sjajno vino i voće od koga polazi voda na usta svi služe da stvore kaleidoskop ukusa!

Musaka

Možda i najprepoznatljivije od svih grčkih jela, ova kaserola sastavljena od slojeva plavog patlidžana i fila od začinjenog mesa prelivena je kremastim bešamel sosom koji se peče do zlatnog savršenstva.

Giros

Ovo je tradicionalna grčka brza hrana koja se pravi od svinjetine, piletine ili jagnjetine pečene na vertikalnom ražnju. Obično se služi u pita hlebu sa paradajzom, lukom, pomfritom i caciki sosom. Ponekad je takođe poznat i kao suvlaki.

Spanakopita

Spanakopita se služi kao predjelo u grčkim restoranima i kućama. To je mala ili velika pita koja se pravi od jufke koja se puni spanaćem i feta sirom.

Đuveč

Tradicionalni goveđi paprikaš u bogatom sosu od paradajza koji se peče u glinenoj rerni sa ukusnom orzo testeninom i preliva gomilom rendanog kefalotiri sira.

Grčka salata

Svakako među glavnim grčkim jelima, ali takođe popularna i širom sveta, ova salata uključuje paradajz, krastavac, papriku, luk i feta sir, prelivene maslinovim uljem i origanom.

Gurabije

Ovi puterasti kolači, koji se obično prave oko Nove godine, začinjeni su karanfilićem i ponekad konjakom, a prosto se tope u vašim ustima.