Finska kuhinja – Hranljivi ražani hleb

U ranim danima ove zemlje, njena oštra klima je uslovila da na oko devet meseci svake godine bude teško da se dođe do svežeg voća i povrća. To je izazvalo veliku zavisnost od krompira, tamnih ražanih hlebova, repe i mlečnih proizvoda. Bilo je vrlo malo dostupnih začina osim soli, a sveže bilje moglo se naći samo tokom leta.

Finska kuhinja veoma nalikuje švedskoj kuhinji, ali je ključna razlika jača želja za jelima koja nisu slatka. Tradicionalni švedski ražani hleb je često pun začina i sirupa, ali finski ražani hleb se ne zaslađuje i čak je pomalo gorak. Pored jakog švedskog uticaja na finsku kuhinju, na jela u Finskoj uticala su nemačka i ruska jela.

Riba i meso igraju važne ulogu u tradicionalnim finskim jelima sa zapada ove zemlje, dok jela sa istoka tradicionalnu uključuju razno povrće i pečurke. Pečurke su svoje mesto za trpezama na zapadnom delu pronašle tek krajem Drugog svetskog rata kada su ih uvele izbeglice iz Karelije. U modernoj finskoj kuhinji, jela su laganija, manja i obično sadrže puno različitog povrća.

 

Kalakukko

35-kalakukko

Ovo je tradicionalno finsko jelo koje dolazi iz oblasti Južne Savonije. Pravi se od ribe koja se ispeče u vekni hleba. Ono čime se najčešće puni je „muikku“, mala riba nalik haringi koja se može pronaći u Jezerskoj Finskoj, na istoku zemlje.

Hernekeitto

36-hernekeitto

Ova čorba od graška se obično, ali ne uvek, pravi sa šunkom, dok su ostali sastojci krompir, šargarepa i crni luk. Tradicionalno se jede uz malo senfa i služi se četvrtkom.

Poronkäristys

37-poronkaristys

Jeleni se mogu videti u severno-finskoj pokrajini Laponiji i njihovo meso je jedna od najzdravijih hrana koje možete jesti po nekim nedavnim istraživanjima. Ovo jelo se služi uz krompir pire i jede se duž cele zemlje, tokom svih godišnjih doba.

Karjalanpiirakka

34-karjalanpiirakka

Ova peciva vode poreklo iz istočne provincije Karelije. Tradicionalno se prave od ražanog brašna i pune se krompirom, pirinčem ili šargarepom. Finci iz služe uz „munavoi“, mešavinu seckanih tvrdo-kuvanih jaja i putera.

Mustikkapiirakka

38-mustikkapiirakka

Tradicionalna finska pita od borovnice zapravo više nalikuje torti. Nema pecivastu koru, a testo se pravi od putera, šećera, jaja i brašna. Najbolja je kad se posluži sa sladoledom i jakom kafom kao popodnevna poslastica.

Korvapuusti

39-korvapuusti

To su rolnice sa kardamomom punjene smeđim šećerom i cimetom, koje se jedu uz šoljicu kafe. Potrebno je malo više vremena bi se spremile, ali su toliko ukusne da je teško zaustaviti se posle prve pojedene.