Belgijska kuhinja – Maslac, morski plodovi i kalorični slatkiši

Kuhinja Belgije je raznovrsna i predstavlja ukusnu mešavinu uticaja iz okoline. Flamanska kuhinja je pod jakim holandskim uticajem, dok je valonski način pripreme vrlo sličan francuskoj kuhinji sa puno svežih sastojaka i bogatih sosova. Ima onih koji kažu da Belgijanci kuvaju sa finesom Francuza i velikodušnošću Nemaca.

Uprkos nekim zabludama, Belgijanci su izmislili pomfrit i on se jede širom ove zemlje. Većina jela se bazira oko mesa ili ribe, a najčešći sastojci su puno pavlake i maslaca. Takođe postoji veliki broj sireva, čak više od 160. Nacionalno piće pivo koristi se ili kao deo sosa, ili se služi uz obroke da se popije sa uživanjem.

Niko ne bi trebalo da ode iz Belgije ako nije probao svetski poznatu i priznatu čokoladu. Ne možete izabrati pogrešnu vrstu, zato što su sve preukusne. Jedini problem sa slatkišima, baš kao i sa ostatkom belgijske kuhinje je što ne znate kada treba da stanete, tako da se ne preporučuje onima na dijeti.

Waterzooi

Ovo je bogati paprikaš koji se tradicionalno pravi od ribe poput šarana, štuke, jegulje i basa, ali danas češće sa piletinom, kao i povrćem poput šargarepe, praziluka, krompira, a potom zgušnjava pomoću jaja, pavlake i maslaca.

Moules-frites

Sveže dagnje kuvaju se u belom vinu, sa mladim lukom, peršunom i maslacem i služe sa pomfritom. Ponekad vino menja pivo. Kada se jedu dagnje, pomfrit se koristi da se pokupi ostatak sosa.

Stoemp

Pravi se od krompir pirea koji se meša sa drugim pasiranim povrćem i jede sa slaninom, kobasicom ili govedinom. Povrće je obično: endivija, kelj, crni luk, repa, prokelj, spanać i zelje.

Chicon Au Gratin

Popularno u mnogim belgijskim domovima, ovo jelo pravi se od lisnate endivije, tako da se svaki list umota u parče šunke, prekrije bešamel sosom i topljenim sirom. Služi se uz pire od krompira.

Crevette Grise

Škampi se love u Severnom moru i pripremaju na razne načine. Obično se služe kao deo salate ubačeni u paradajz, ali od njih se mogu napraviti i kroketi, ili se služe neljušteni uz dobro pivo.

Waffle

Omiljeni dezert, poznat širom sveta, ima dve vrste: vafl iz Brisela i vafl iz Liježa. Briselski vafl pravougaonog je oblika, posut šećerom u prahu i ponekad prekriven sirupom, kriškama voća, čokoladom ili kremom. Drugi je kvadratnog oblika, gušći i sa karamelizovanim šećerom spolja.