Krf

Po čemu su čuvena ostrva u Jonskom moru

Jonska ostrva se nalaze na zapadnoj obali Grčke, i pružaju se od Zakintosa na jugu do Krfa na severu. Samo pominjanjem ova dva ostrva, jasno nam je da su Jonska ostrva omiljena među turistima, posebno onim mladim koji na more idu zbog žurki. Pročitajte po čemu su to Jonska ostrva čuvena, i zašto im se svakog leta tako rado vrćamo.

Jonska ostrva, osim što su omiljeno mesto mladih, ona su prepuna prirodnih lepota, savršene klime tokom čitave godine, i veoma bogate istorije. Ova ostrva su bila naseljena još u paleolitska vremena, što znači da su se ovde isprepletale mnoge kulture, pa ovde možete naći neprocenjive istorijske izvore.

Mnogi spomenici kulture su sačuvani, pa ih možete obići. Ukoliko ste u poseti Grčkoj, ne propustite da se upoznate sa njenom mitološkom prošlošču. Iskustvo koje ponesete odavde biće vam neprocenjivo. Najlepša karakteristika Jonskih ostrva su tirkizna boja mora, prelepe peščane plaže, i osećaj mira i opuštenosti koje vam ona pružaju.

#1 Lefkada – mesto koje ima sve

Lefkada nudi brojne lepote, a jedna od njih su definitvno nepregledne zelene površine. Kada idete na more često mislite da vam je dovoljno da tih deset dana provedete samo u morskim talasima, pesku i svemu što more nosi. Kada osetite spoj zelenila i mora, nikada se više nećete zadovoljiti nečim manjim od toga.

Lefkada je pre pet godina počela rapidno turistički da se razvija, ali još uvek nije uništena industrijalizacijom i ubrzanom izgradnjom. Ono što Lefkadu čini popularnom turističkom destinacijom je njena laka dostpunost, ali i bogat sadržaj usluge. Već znate da ovde možete naći prelepe peščane plaže, ali ima još mnogo stvari za koje ne znate.

Južni deo Lefkade je omiljeno mesto surfera, paraglajdera, i onih koji su avanturističkog duha. Grad Lefkada nudi mnoge kulturne institucije u kojima možete uživati tokom čitavog boravka na ovom prelepom ostrvu, jer za jedan dan sigurno nećete stići da obiđete sve. Možete čak i posetiti biblioteku koja je sagrađena još u 12. veku.

Mnogi ostaci iz paleolitskog vremena su sačuvani u Arheološkom muzeju, pa kada ste u šetnji gradom, ne zaboravite da svratite ovde i upoznate se sa istorijom sa kojom nemate mnogo kontakta.

Lefkada ima čuvene bele litice, koje su nezaobilazno mesto svih posetilaca. Ove litice su savršene za Instagram, pa je sasvim jasno zašto ovde uvek ima ljudi. Cape Lefkatas je južni vrh ostrva, i prema legendi sa ove litice je skočila pesnikinja Safo zbog neuzvraćene ljubavi.

#2 Krf – omiljeno mesto mladih

Nalazi na samom severu Jonskih ostrva i definitvno je najpoznatija turistička destinacija među ovim ostrvima. Turizam ovog čuvenog ostrva je star čak 130 godina. Ostrvo je prepuno istorije i bogate kulture još iz vremena Antičke Grčke. Ovde možete naći mnoge kulturne institucije, i prelepe živopisne plaže prepune mladih ljudi sa pozitivnom energijom.

Mnogi Krf smatraju samo mestom za izlazak, ali njega krase i prirodne lepote, prelepi maslinjaci, i bogata kultura. Ovo je ostrvo na kom je Odisej odmarao pre nego što se vratio u Itaku. Krf nosi mnoštvo zaostavština za sobom, pa nikako ne treba da ga potcenjujete i smatrate samo jednom velikom žurkom.

U gradu možete naći dve tvrđave, a ona koju obavezno morate posetiti je Nova tvrđava, koje je prepuna sadržaja i veoma zanimljiva i uzbudljiva za istraživanje. Ne propustite i da obiđete planinu Pantokrator. Njen najviši vrh je 906 metara, i to je najviši vrh na Krfu. Zamislite savršeni odmor na moru plus planinarenje. Savršeno je l’ da?

#3 Zakintos – mesto najlepših plaža

Zakintos je mesto prelepih plaža sa kristalno čistim morem, što ga čini savršenim mestom za odmor. Ipak, nisu plaže sve što ima ovo čarobno ostrvo. U gradu Zakintosu možete naći fenomenalne muzeje, i možete posetiti i čuveni zamak koji se nalazi na vrhu brda iza grada.

Sela koja se nalaze na brdovitim predelima su svakako vredna posećivanja, jer tradicija i duh naroda sa kojim ćete se ovde upoznati je nezaboravno iskustvo.

Zakintos ima i nacionalni park, odnosno deo koji je zaštićen od strane države jer se na njemu nalazi endmeska vrsta Careta kornjača. Ove kornjače legu svoja jaja na plažama, međutim, ljudskim nemarom legla su uništavana, pa su ove kornjače postale zaštićena vrsta. Na plažama gde polažu jaja dozvojen je boravak samo do 19h, nakon toga sve mora biti sklonjeno i očišćeno.

Nemojte propustiti vožnje brodom oko ovog ostrva, jer na najbolja mesta možete doći samo brodovima. Plava pećina je odlično mesto za ronjenje, ali i za uživanje u pogledu.

Kada se upoznate sa lepotama Jonskih ostrva, upoznajte se sa fenomenalnom grčkom kuhinjom.