Najpopularnije destinacije u Rumuniji

Rumunija je čuvena po zamku grofa Drakule, pa su posete za Noć veštica ovde zagarantovane, kao i dobar provod. Transilvanija i Temišvar su jedne od najpoznatijih u Rumuniji. Saznajte koje to znamenitosti i atrakcije nikako ne treba da preskočite, kada vas put navede u ovu veoma interesantnu zemlju.

Ukoliko na putovanje idete kolima, dobro se spremite za put. Rumunska policija je poznata po tome da putnike zadržava dugo na granici, dok ih temeljno ne pretrese. Sedmodnevnu vinjetu možete kupiti za 3 evra, i ona će vas spasiti bespotrebnih kazni. Čak iako ne izlazite na autoput, ona će vam trebati do Temišvara, jer će vam naplatiti kaznu ukoliko vas uhvate bez nje.

Šta videti u ovom gradu?

Temišvar, šta videti? Pitanje koje mnogi postavljaju kada se upućuju na makar jednodnevni izlet u Temšivar. Ovaj grad, pre svega, ima divne parkove koji će vas ostaviti bez daha. Čak iako putujete u martu, odmah po završetku zime, možete videti parkove prepune roze behara, koji gradu daju romantičan izgled. S obziorom na to da je Rumunija poznata po negovanju parkova, do 2020. godine najavljeno je otvaranje još jednog nacionalnog parka.

Trg pobede

Temišvar ima tri čuvena gradska trga, a ovaj je, defintivno, prvi među najboljima. Na jednom kraju možete naći zgradu opere, i prisustvovati nekoj ukolio to nikada niste učinili. Na drugom kraju Trga nalazi se Rumunska saborna crkva, koja je rađena u jedinstvenom arhitektonskom stilu.

Ovaj nesvakidašnji spoj čine vizantijski elementi, koji se prepliću sa stilom moldavskih manastira. Nemojte oklevati da uđete unutra, misleći kako ste već videli mnogo pravoslavnih crkava, i da ova nije ništa posebno. Unutrašnjost crkve je veoma bogato oslikana, i ima mnogo religioznih elemenata iz Srbije, odnosno, iz Banata.

Zgrada opere je izgrađena još u 19. veku, i kao mnoga pozorišta i kulturne institucije, preživela je nekoliko požara. Upravo na podijumu ove opere je započela Rumunska revolucija, kojom je sa vlasti skinut čuveni Nikolaj Čaušesku.

Trg slobode

Ovaj Trg je specijalno dizajniran za turiste. Ovde možete naći najbolje suvenirnice, a čitav Trg je prešačka zona. Na ulazu na Trg, možete uzeti i besplatnu mapu grada, kako biste se lakše snalazili.

Trg ujedinjenja

Ovaj Trg se može pohvaliti svojom prostranošću, ali i prelepim skoro renoviranim zgradama, koje svakako ulepšavaju njegov izgled. Ono što izdvaja ove zgrade su jarke fasade koje upadaju u oko, ali koje su veoma lepo dizajnirane. Najupečatljivija od njih je rimokatolička katedrala, koja se diči svojom oker fasadom.

Na ovom Trgu možete naći nekoliko crkava, ali i barokne palate koje će vas oduševiti svojim izgledom. Jedna od palati je građena pod uticajem Gaudija, odnosno, primenjena je tehnika zakrivljenih linija, i bojenja keramike.

Transilvanija – Drakulino rodno mesto

Do Translivanije nije skupo otići, a ona je omiljeno mesto mnogih kada je u pitanju Noć veštica. Zvuči savršeno, je l’ da? U ovom periodu organizovane su mnoge posete zamkovima, ali i mnogi specijalni programi koji će vam biti veoma zanimljivi.

Ove se mogu pronaći mnogi tragovi iz svakodnevnog života, još iz doba paleolita, jer su ovde primećena naseljavanja od najstarijih vremena.

Brašov – srce Transilvanije

Brašov se nalazi u centralnom delu Transilvanije i zbog toga je pravi turistički centar. Malo je skuplji od ostalih gradova u Rumuniji, ali se može pohvaliti svojom čistoćom, srednjevekovnim zamkovima, ski centrima, i odlično organizovanim javnim prevozom.

Kuća Hirscher je fascinantna građevina koju svakako treba obići. Ona odiše renesansnim stilom, koji je veoma karakterističan za područje Tranislvanije. Kuća je nakon smrti njenog kreatora bila poklonjena gradu, a danas se u njoj nalazi veoma skup restoran. Ipak, ništa ne košta da je vidite spolja i fotografišete.

U Brašovu se nalazi i Crna crkva, najveća protestantska crkva u regionu. Ime je dobila u 17. veku, kada su Baršovci borili protiv Turaka. Tada je izbio veliki požar u gradu, i crkva je dobila mračno ime – Crna.

Bran zamak

Ovaj zamak je poznat kao zamak grofa Drakule, iako je Vlad (Drakula), tadašnji vladar, u njemu proveo najmanje vremena. Vlad je svoje ime u istoriji ostavio upamćeno po brutalnosti. Svoje protivnike je mučki ubijao, nabijao na kolac, podizao ih sa kolca, i ostavljao ih da umru u velikim mukama.

Ovaj zamak nalazi dva sata od Bukurešta, glavnog grada Rumunije. Ulaz je 8 evra.

Palata parlamenta – najveća zgrada u Evropi

U glavnom gradu Rumunije, nalazi se Palata parlamenta u kojoj je smešten parlament Rumunije. Posle Pentagona, ovo je druga najveća zgrada na svetu, što je čini veoma popularnom turističkom atrakcijom.

Palata je izgrađena u doba vladavine Čaušeskog, koji je Palati prvobitno dao ime Kuća naroda. Tim arhitekata koji je učestvovao na izgradnji ovog velelepnog zdanja, broji čak 700 ljudi. Zgrada je završena tek posle pogubljena Čaušeskog, koji je sa vlasti svrgnut nasilno. Ovu zgradu možete čak obići i virtuelno.