Arhitektura Rumunije – Vrt na vratima Karpata

Živopisna mašta Rumuna i njihova intenzivna duhovnost uvek su bili izraženi kroz njihovu arhitekturu.  Srećom, u njihovoj istoriji je izražen jak instinkt za očuvanjem, koji je rezultirao izgradnjom i prezervacijom seoskih muzeja koji prikazuju načine života naroda koji su boravili na tim prostorima.  Obimni arhitektonski elementi pronađeni i obnovljeni na ovim kućama svedoče o raznolikosti detalja i burne istorije.

Najbolji i najobimniji od njih je selo muzej „Satului“ u Bukureštu, izgrađen od strane vizionara tokom 30-ih godina 19. veka na obodima grada. Ovo je fascinantna zbirka od više od 300 kuća i drugih objekata iz svih krajeva Rumunije.

Muzeul_Satului_11

Pod uticajem burnih teritorijalnih, istorijskih i vremenskih faktora, kao tradicionalna rumunska kuća izdvojila se „Cula“. Sa svojim elementima podseća na utvrđeni dvorac, jer padom Otomanskog carstva pojavljuje se potreba da se zaštiti stanovništvo i njihova imovina. „Cule“ su konstrukcije koje na prvi pogled izgledaju čudno. Obično imaju pravougaoni oblik, veoma debele zidove u prizemlju, zarad odbrambene uloge i jedan do tri sprata. Od posebnih funkcija koje se mogu naći u ovakvim objektima su i otvorene lođe na gornjim spratovima. Prisutnošću mirnodopskih vremena, ovaj tip kuće se menja, količina odbrambenih elemenata se smanjuje a povećava broj lođa i otvorenih paviljona.

Manastiri, crkve, sinagoge, dvorci i palate širom zemlje, od kojih neki potiču iz 12. veka, opisuju burnu istoriju zemlje. Čak je njena komunistička era izražena kroz master planiranje diktatorskog režima Čaušeskua i obnovu glavnog grada.

cula

Najbolji primer njegovog testamenta u sekularnosti je palata parlamenta, druga po veličini zgrada na svetu posle Pentagona (SAD), čija unutrašnjost od 1000 soba odražava ideje najboljih i najpoznatijih arhitekata u zemlji.

Među najznačajnijim primerima rumunske pravoslavne veroispovesti su manastiri u južnoj Bucovini, kao priznato remek delo umetnosti i arhitekture. Njihov savršeni sklad sa okruženjem i jedinstveno obojenim eksterijerom drže Uneskovu nagradu za umetničke, duhovne i kulturne vrednosti.