Arhitektura Kolumbije – Kolonija, republika i tranzicija…

Kolumbijsko arhitektonko nasleđe uključuje autohtoni, evropski, indijski i afrički uticaj. Uticaj kolonijalista se najviše odražava kroz špansku arhitekturu, naročito kroz andaluzijski stil, kao što se vidi u tradicionalnim jednoetažnim kućama postavljenim oko centralnog vrta, koje se najčešće mogu naći u gradovima Bogota, Tunja ili Kartagena. Nakon sticanja nezavisnosti, Kolumbija je prekinula sve veze sa Španijom i potražila nove modele arhitekture kao što su zemlje Engleska, pa onda i Francuska. To je označilo početak onoga što se danas u Kolumbiji naziva Republička arhitektura (Architecture Republicana), era koja je trajala duboko u dvadeseti vek, kada su moderna arhitektonska razmišljanja iz Evrope doneta u zemlju.

99 colombia arh 3

Kolumbijska arhitektura odražava špansko kolonijalno poreklo XVII veka. Regionalne razlike potiču od mavarskog i kastiljanskog stila. Stroga klima je zadala poteškoće sa održavanjem ovih zgrada i mnoge barokne zgrade su bivale erodirane i uništene. Mnoge crkve iz ovog perioda smatraju se draguljima pejzaža, čiji enterijer reflektuje srednjovekovne i renesansne stilove crkava u Španiji. Kasniji objekti ovog tipa usvajaju moderne stilove sa adaptacijama u baroknom stilu, sa dodatkom drveta i elemenata od kovanog gvožđa.

 

Arhitektonska morfologija post kolonijalne Kolumbije sa svojim hladnim temperaturama, jakim evropskim običajima i tradicijama, gde je stil kolonijalnih domova nastavio da odražava srednju klasu, postala je zaključana u identitetu Republičke arhitekture. Najveći eho ovog stila se osetio u glavnom gradu Bogoti. Sa svojim uskim ulicama, zgradama sa balkonima i tipičnim ogradama ovaj grad čuva dokaze svoje prošlosti i predstavlja glavnu turističku destinaciju Južne Amerike. Naselja kao što su La Candelaria i Usaquen su kao u vitrinama izložena i svedoče o različitim arhitektonskim uticajima ovog grada.

94 colombia arh 2

Nakon svetske izložbe u Čikagu 1883. godine i svetske izložbe u Parizu 1889. godine globalno arhitektonsko buđenje je stiglo i u Bogotu i krenulo se sa nekoliko značajnih projekata koji su pomogli da grad zasija sopstvenim arhitektonskim identitetom i stilom.