Arhitektura Južne Afrike

Južna Afrika je dom bogat raznovrsnim arhitektonskim tradicijama. Ovo ne uključuje samo autohtono izgrađena okruženja, nego i tradicije belih imigranata koji počinju da naseljavaju ovaj kontinent još od 1952. godine i njihov uticaj je osigurao da mnogi stilovi iz Evrope, Azije i Amerike nađu odraz na lokalnim objektima. Uprkos ovim, naizgled različitim korenima i uticajima, homogenost je uspešno napravljena zbog ujedinjavanja i primene sličnih materijala koji su klimom uslovljeni, kao i sposobnost od strane lokalnih graditelja, da prilagode i reinterpretiraju oblike i teksture drugih kultura. U ovom procesu je takođe dato i novo značenje u smislu poštovanja lokalnih vrednosti i građevinskih običaja, koje je dovelo do brojnih slučajeva kros-kulturalne oplodnje. Ukrasni tremovi na viktorijanskim kolonijalnim zgradama, na primer, su interpretacija od strane lokalnih umetnika i inkorporirani u  tradicionalnim obrascima dekoracija. Ruralna upotreba spoljašnjeg prostora je uticala na rast verande, trema i patio tradicije, a tipična srednjovekovna kuća tipa „Longhouse“, prilagođena lokalnim uslovima pretendovala je da postane zajednička kuća crno-belih farmera.

72 south africa arh 3

Zbog prisustva različitih plemena, javlja se i veliki broj stilova, ali svi oni uglavnom imaju zajednička obeležja. Neki od stilova autohtone arhitekture su Bhaca, Bomvana, Karoo, Lobedu, Matabele i dr. dok su stilovi imigrantskih obeležja Cape Cottage, Cape Dutch, Cape Dutch revivalism, Cast iron i dr.

 

U autohtonoj arhitekturi Afrike glavni gradivni materijali su drvo, trska, kora, lišće i sl. Kuće i drugi objekti su veoma retko građeni kamenom. Kuće su većinom kružne osnove, a krov je kupast i prelazi u dunjast oblik. Zidovi koji su napravljeni od pletenog šiblja i premazani ilovačom su oslikani i puni ornamenata koji imaju magijsko značenje, a svi drveni delovi – stubovi, dovratnici, potporne grede su izrezbareni simbolima i likovima životinja. Što je vlasnik kuće bogatiji ili uticajniji, rezbarije su bogate i veoma često obojene.

69 south africa arh 2

U arhitekturi imigrantskih obeležja uglavnom dominiraju evropski stilovi tipa „Longhouse“. Pravougaonog su oblika i sastoje se od dve jedinice, jedna kao porodična spavaća odaja, dok se druga jedinica koristi kao višenamenska jedinica tipa kuhinja, trpezarija i soba za druženje. Takođe tokom vekova sve je više prisutna i viktorijanska arhitektura kao sled događaja koja su obogatila afričku arhitekturu.

 

Kao najstariji južnoafrički grad, Kejp Taun poseduje veliki broj najrazličitijih stilova i istorijskih građevina koje se i dan danas koriste i otvorene su za posetu. Od značajnijih zgrada možemo izdvojiti „Dvorac dobre nade“, izgrađenu između 1666. i 1679. godine, od strane Holandske istočnoindijske kompanije koja je ujedno i najstarija zgrada u celoj Južnoj Africi, gradsku većnicu koja se nalazi u samom centru grada, svetionik na Kejp Pointu, Kuću parlamenta, Bo-Kaap muzej i dr. Arhitektura grada je svedok velikih uticaja na Južnu Afriku i njenu jedinstvenu istoriju, kao i san svih arhitektonskih entuzijasta.